Amit még egy ekkora sztár sem tudott levédetni

Mariah Carey a showbiznisz mellett az üzleti életben is aktív. A vállalkozásainak védjegyeit bejegyző rutinos jogi apparátusnak beletört a bicskája a legutóbbi védjegy bejegyzési procedúrába.

Mariah Carey és a védjegyek

Mariah Carey zenei produkciós cége, a LOTION, LLC számos védjeggyel rendelkezik. De hogyan lesz az előadóművészből brand? Az énekesnő tulajdonában álló LOTION, LLC a zenei produkciókon túl különböző márkákat fejlesztett ki a testápolással, divattal és kiegészítőkkel kapcsolatban, ennek megfelelően a cég tevékenységét is kiterjesztette a divat és szépségápolás, sőt a lakberendezés területeire is. Az alábbi emblémák láttán sokak által ismertek lehetnek az énekesnőhöz kötött divatmárkák:

Ajándéktárgyak védjegye
A hálószobai kiegészítők védjegye
Szintén hálószobai kiegészítőkhöz
Szintén ajándéktárgyakhoz

Mariah Carey cége tehát a szépségből, jó közérzetből brandet épít. De szépség-, vagy zeneipar? A válasz az, hogy mindkettő, a szépséget és a zenét ugyanis nem nehéz összekapcsolni.

Ezt még le tudta védetni

Korábban már védjegyet kovácsoltak az egyik legismertebb karácsonyi slágerből is - Mariah Carey cége levédette a dal címét: az „All I want for Christmas” kifejezés védjegyoltalom alatt áll, tehát senki nem használhatja ezt a kifejezést dalcímként, szlogenként, márkanévként. Ezzel vajon Mariah Carey a Karácsony Királynőjévé vált?

Amibe beletört Mariah bicskája

A karácsonyi szezonra tekintettel idén a LOTION LLC megpróbálta védjegyként bejegyeztetni a „Qeen of Christmas” kifejezést, de ezúttal kudarcot vallottak. Elizabeth Chan – akit nem mellesleg a The New Yorker magazin 2018-ban a „Karácsony Királynőjenént” nevezett – felszólalt a bejegyezni kívánt védjegy ellen.
Hosszas jogi hercehurca – elkésett határidők, eljárásjogi bakik folytán – Mariah Carey kérelmét elutasították, így idén nem ő lesz kizárólagosan „A Karácsony Királynője”. Ugyanígy nem kaphat védjegyoltalmat ez ehhez kapcsolódó „QOC”, és a „Princess Christmas” kifejezés sem.

Magyarországon ezért utasították volna el

A közérdek védelme indokolja, hogy bizonyos megjelölések ne részesülhessenek védjegyoltalomban, ezért az SZTNH ezen kizáró okok fennállását hivatalból vizsgálja. Ide tartozik az a megjelölés, amely:

Nem alkalmas megkülönböztetésre, így különösen kizárólag olyan jelekből vagy elemekből áll, amelyeket az üzleti forgalomban az áru vagy a szolgáltatás fajtája, minősége, mennyisége, rendeltetése, értéke, földrajzi származása, előállítási vagy teljesítési ideje, illetve egyéb jellemzője feltüntetésére használhatnak; illetve kizárólag olyan jelekből vagy elemekből áll, amelyeket az általános nyelvhasználatban, illetve a tisztességes üzleti gyakorlatban állandóan és szokásosan alkalmaznak; fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy nincs kizárva a megjelölés az oltalomból, ha használata révén megszerezte a megkülönböztető képességet.

Leave A Comment

Tud az EU pályázatról?

EU védjegybejelentés 75%-kal olcsóbban (újra)

Tagállamokon kívüli bejelentésre 50% kedvezmény.
Elektronikus bejelentés esetén további 15% a SZTNH díjából
A kedvezményeket Önnek is elintézzük. Keresse szakértőnket!

Dr. Berényi Krisztina
+36 70 366 2968
info@vedjegy-szabadalom.hu

This will close in 16 seconds