fbpx

A 20 év után is védett szabadalmak

Ha valaki különleges egészségnek örvend és gyerekkora óta nem igazán járt orvoshoz, egy rútul szerzett influenza alkalmával rácsodálkozhat, mennyire más nevük van már a lázcsillapítóknak. Vagy arra, hogy az aszpirin mennyi féle változatban kapható már.

Nos, egyes alapvető gyógyszer hatóanyagok azóta sem avultak el és nem is minden esetben van szó termékcsalád fejlesztésről, de akkor miről lehet szó?

A generikus

Sokan nem tudják, hogy mekkora harc dúl sokszor a szabadalmi hivatalok ajtajában azokon a reggeleken, amikor egy 20 év alatt jól bevált gyógyszer szabadalma aznap jár le. Ha a hatóanyag aznap még mindig korszerűnek számít, a lejáró szabadalmi leírások alapján rendkívül könnyen készíthető el a régi tabletta új köntösben. Ilyenkor új vagy hasonló nevet és csomagolást kap és nyilván az új gyártó(k) szerzi(k) a hasznait. Ezeket a készítményeket hívjuk generikus gyógyszer készítményeknek.

A kiegészítő oltalmi tanúsítvány (SPC: Supplementary Protection Certificate) egy önálló, sajátos oltalmi forma, amely a szabadalmi oltalommal védett gyógyszer vagy növényvédő szer oltalmi idejének meghosszabbítását biztosítja.

Leave A Comment

Tud az EU pályázatról?

EU védjegybejelentés 75%-kal olcsóbban (újra)

Tagállamokon kívüli bejelentésre 50% kedvezmény.
Elektronikus bejelentés esetén további 15% a SZTNH díjából
A kedvezményeket Önnek is elintézzük. Keresse szakértőnket!

Dr. Berényi Krisztina
+36 70 366 2968
info@vedjegy-szabadalom.hu

This will close in 16 seconds