Én csak le akartam védetni egy illatot

Elgondolkodott-e már, hogy kedvenc parfümének egyediségét nem a logó, nem a csomagolás alakja, nem a név adja, hanem az illata. Sok minden levédhető, de elég egzaktul körül kell írni, hogy mi az. Csakhogy nem mindent lehet egzaktul leírni. Az illat pontosan ilyen.

Mekkora bajban van, aki illatot akar levédetni?

Viszonylag nagyban. Az illat sem grafikával, sem képlettel nem írható le. Nem lehet leírni szavakkal sem, hogy kesernyésen édes, vagy gyümölcsre emlékeztető mégis kicsit ázott rókabundára emlékeztető mentolos illat. Ez túl szubjektív, ezért egy ilyen leírás nem képes megkülönböztetni egymástól két kipárolgást.
 

Nem tudom, próbált-e már valaki lerajzolni egy illatot. Azt sem lehet egyértelműen. Folyamatábra? Nem, az sem jó. Az illatgyártóknak marad a receptúra leírás, az illat védjegyezhetőségi lehetősége nélkül.

“Az illatmegjelölések vonatkozásában az Európai Bíróság a C-273/00. számú SIECKMANN ügyben kifejtette, hogy az illatmegjelölések egyelőre nem ábrázolhatók grafikailag, ezért nem lajstromozhatók. A döntés indokolása szerint az illat leírása, annak kémiai képlete, illetve az illatminta benyújtása nem helyettesítheti annak grafikai ábrázolását, a kémiai összetevők leírása nem azonos magával az illattal, illetve a fentiek kombinált alkalmazása sem jelenti a megjelölés megfelelő grafikai ábrázolását. Jóllehet a grafikai ábrázolhatóság, mint követelmény már nem szerepel az irányadó jogszabályokban, ennek ellenére az illatmegjelölések védjegyként történő lajstromozása továbbra sem lehetséges, ugyanis jelenleg nem ismert olyan ábrázolási mód, amely az illatmegjelölések esetében kielégítené a megjelölések lajstrombeli ábrázolására
vonatkozó jogszabályi követelményeket.”

forrás: SZTNH Árujelzők módszertani útmutatója

Leave A Comment

Tud az EU pályázatról?

EU védjegybejelentés 75%-kal olcsóbban (újra)

Tagállamokon kívüli bejelentésre 50% kedvezmény.
Elektronikus bejelentés esetén további 15% a SZTNH díjából
A kedvezményeket Önnek is elintézzük. Keresse szakértőnket!

Dr. Berényi Krisztina
+36 70 366 2968
info@vedjegy-szabadalom.hu

This will close in 16 seconds